Nézd meg hogy készítik a világ legveszélyesebb ételét

A mérgező gömbhalat inkább az izgalom, és a veszély miatt eszik, mint az íze miatt, ugyanis a halál legyőzése hatalmas adrenalinlöketet okoz a fogyasztók számára. Ez okozza rendkívül magas élvezeti értékét. A fugu az egyetlen étel, amit a japán császár soha nem ehet a tetrodotoxinnak nevezett méreg veszélyessége miatt. A veszély azonban csak látszólag nagy, hiszen a méreg drága halat, csak hivatásos fuguséfek készíthetik el. A fugoséfek 10 évig tanulják a szakmát, hiszen a felelősség óriási . A gömbhal elkészítésének és fogyasztásának rendkívül szigorú szabályai vannak, ennek köszönhető hogy Japánban a rendszeres fogyasztás ellenére évente, csak  6-an halnak meg a gömbhal mérge miatt. Ha valaki a szerencsétlen áldozatok közé kerül, akkor szörnyű kínokat kell átélnie, hiszen a  Tetrodotoxin gátolja az idegrendszer működését, de nem károsítja a vérkeringést, így az áldozat teljesen tudatánál van, miközben szép lassan megbénul az egész teste.

A fuguséf legfontosabb feladata, hogy képes legyen megkülönböztetni, és elválasztani egymástól a hal mérgező, és ehető részeit. A videóban szereplő séf már 45 éve dolgozik a szakmában egyetlen mérgezéses eset nélkül.

 

 

A luxusnak számító halból 10 ezer forintba is kerülhet egy adag, míg egy nyolcfogásos fugut is tartalmazó vacsora ára, körülbelül 30 és 50 ezer forint között lehet.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Top